Van Avermaet pakt Olympische titel
Geschreven door Dion op 7 augustus 2016

CORVOS_00026886-001Greg van Avermaet is in Rio Olympisch kampioen op de weg geworden. De Belg was op de Copacabana in de sprint te snel voor zijn 2 medevluchters, Jakob Fuglsang en Rafal Majka.

Na tal van ontsnappingen rondden Rafal Majka, Vincenzo Nibali en Sergio Henao de top van de slotklim met een lichte marge op een groep met Joaquim Rodríguez, Julian Alaphilippe en Greg van Avermaet.

In de afdaling ging Henao onderuit en trok Nibali hij mee in zijn val. Majka bleef alleen over en de Pool leek het te gaan redden. Maar op 1,5 kilometer van de meet raapten Fuglsang en Van Avermaet hem op waarna de Belg de sprint eenvoudig won.

Voor het Nederlandse kwartet verliep de wedstrijd niet zoals gehoopt. Tom Dumoulin stapte met de tijdrit van woensdag in het achterhoofd al na 10 kilometer af. Wout Poels had niet de superdag waarop hij gehoopt had en moest lossen voordat de finale überhaupt begonnen was.

Na materiaalpech in de beginfase, zat Bauke er in de finale nog goed bij. Op de laatste klim probeerde Bauke te antwoorden op een demarrage van Chris Froome, maar kreeg het gat naar de Tourwinnaar niet dicht. Meer dan een 17e plek zat er uiteindelijk niet in.

“Het was een rare en zware wedstrijd. Ik wist dat het op de lange klim lastig zou zijn en in de finale probeerde ik nog met Froome mee te gaan. Maar mijn benen waren niet goed genoeg om bij hem aan te sluiten. Ik ben teleurgesteld in het resultaat en had er meer van verwacht.”